preskoči na sadržaj
Raspored zvonjenja
RASPORED ZVONJENJA - PREDMETNA NASTAVA (šk.god.2012./2013.)
SAT POČETAK ZAVRŠETAK ODMOR
1. 8.00 8.45 5 MIN
2. 8.50 9.35 5 MIN
3. 9.40 10.25 20 MIN
4. 10.45 11.30 5 MIN
5. 11.35 12.20 5 MIN
6. 12.25 13.10 5 MIN
7. 13.15 14.00 -

 Veliki odmor učenici imaju nakon održanog 3. školskog sata

 

RASPORED ZVONJENJA - RAZREDNA NASTAVA
SAT POČETAK ZAVRŠETAK ODMOR
1. 8.00 8.45 5 MIN
2. 8.50 9.35 20 MIN
3. 9.55 10.40 5 MIN
4. 10.45 11.30 5 MIN
5. 11.35 12.20 -

 Veliki odmor učenici imaju nakon održanog 2. školskog sata 

Kako biti dobar roditelj?

 

Poštovani roditelji!

 

Na ovim stranicama naći ćete korisne informacije, članke, linkove i savjete kako bi se što uspješnije i kvalitetnije nosili sa izazovima odgajanja i komuniciranja Vaših (i naših) učenika.

Nadamo se kako će zahvaljujući i ovoj stranici biti manje međusobnih nesporazuma, nerazumijevanja i svega ostalog što u ovoj životnoj fazi opterećuje odnose na relaciji učenik-roditelj.

Što znači biti dobar roditelj?

Želite li da Vam dijete bude bolje? Budite Vi bolji! 
Svi želimo super djecu, a zapitate li se ikad kakvog roditelja žele Vaša djeca?
Ako želimo da nam djeca budu bolja, moramo i sami biti bolji roditelji.

Najbolji smo roditelji onda kada radimo na sebi, nastojimo poboljšati svoje roditeljske vještine i ispravljati neizbježne pogrješke. Svaki roditelj čini najbolje što zna i može u određenom trenutku. Recept za savršeni odgoj ne postoji, kao niti savršeni roditelji. Bez obzira kakvi smo, uvijek postoji mogućnost za usavršavanje i nikad nije kasno zapitati se: 
"Kako mogu biti bolji roditelj?

Što znači biti dobar roditelj? Roditelj koji učinkovito odgaja i komunicira sa svojom djecom, a pritom razvija samopoštovanje djeteta te ostale važne vrline i vještine. Dobar roditelj bi trebao znati kako upravljati obiteljskim sukobima i zaštiti dijete od ovisnosti i ostalih izazova. 

 

Kako biti još bolji roditelj

Za majke
Za očeve
 • Nema te majke koja ne bi mogla biti bolja majka. U moru obaveza i izazova moguće je da ponekad zapostavimo svoju ulogu majke u korist uloge supruge, spremačice, kuharice, zaposlenice, kčeri svojoj majci, snahe itd. 
 • Vrijeme je da stavimo ulogu majke na vrh ako smo je zanemarili:
 • Nema tog oca koji ne bi mogao biti bolji otac. U moru obaveza i izazova moguće je da ponekad zapostavimo svoju ulogu oca u korist uloge supruga, majstora u kući, hranitelja obitelji, sina svojim roditeljima, šogora, navijača itd. 
 • Vrijeme je da stavimo ulogu oca na vrh ako smo je zanemarili:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 • pokazujte više ljubavi - pokazujete li dovoljno svojoj djeci koliko ih volite? Nije isto voljeti i pokazivati ljubav. Volite radi sebe, a pokazujete ljubav radi njih. Kad ste zadnji put rekli svojoj djeci da ih volite, uzeli ih u naručje, pomilovali ih i slično? Stvorite emocionalno toplo obiteljsko okružje tako da prihvatite svoju djecu, pružite im podršku, razumijevanje, pažnju i brižnju. Često im iskazujte svoju ljubav: riječima i djelom. Osmjehujte im se, budite prijateljski raspoloženi prema njima i uvijek uvažavajte njihove osjećaje.
 • njegujte dobre bračne odnose - mnoge djetetove vrline i vještine se zasnivaju upravo na percipiranju odnosa među roditeljima. Biti bolja majka znači i biti bolja supruga. Biti bolji otac znači i biti bolji suprug. Ako je odnos između roditelja neprijateljski i hladan, u kojem su svađa, prigovaranje, omalovažavanje, kritiziranje, ucjenjivanje i predbacivanje dominantna ponašanja, teško da će dijete naučiti što je tolerancija, ljubav, prijateljstvo i partnerstvo. Zato radije podržavajte, ohrabrujte, hvalite, prihvaćajte, pregovarajte i slušajte.
 • poboljšajte komunikaciju sa svojom djecom - ma koliko ona bila dobra, uvijek može biti bolja.Upute »
 • pridobite poštovanje svoje djece - to je jedan og glavnih preduvjeta da Vam djeca ne zaglibe u nevolje - upute »(dodatni savjeti kako biti bolji roditelj)
 • ponekad zamijenite uloge - u određenim situacijama pitajte svoju djecu što bi oni učinili da su na Vašem mjestu. S mlađom djecom, slobodno se igrajte da su oni Vi, a Vi oni, pa da vide kako je to.
 • precizirajte svoja očekivanja - ako treba, izradite knjižicu s preciznim majčinskim/očinskim zahtjevima za svoju djecu. Imat će veći učinak ako je ušminkate sličicama i humorom. Djeca ne moraju znati točno što sve očekujete od njih, pogotovo ako ste im to nabacivali zbrda-zdola ili prebacivali. Izradite zanimljivu listu što očekujete od njih u školi, kod kuće, u gostima, u kupovini itd. Neka im bude jasno zašto to očekujete i što oni imaju od toga.
 • uvedite zdravu prehranu - saznajte više o zdravoj prehrani kako biste svoju djecu zdravo prehranili i tako im osigurali bolje uvjete za život. Nažalost, u našoj kulturi vladaju razne predrasude o tome što je zdravo a što nije. Nedajte se navesti na to da je ono što je bilo dobro za naše djedove i bake dobro i za nas i našu djecu. Pratite nova otkrića i dostignuća te tako idite ukorak s vremenom. Naši stari su obolijevali od bolesti od kojih ne moramo i mi obolijevati. Osim toga, danas je više stresa, više smoga, više zračenja i više napasti za umjetnom hranom i preparatima, pa prema tome trebamo drugačiju prehranu. Nova znanstvena tehnologija je otkrila da mnogo toga što smo učili i smatrali ispravnim nije tako. Prestanite nasjedati propagandi bogatih vlasnika prehrambene industrije i počnite živjeti u skladu sa svojom izvornom prirodom, za konačno zadovoljstvo Vas samih i Vaših potomaka.
  Jedan od izvora za Prehranom do zdravlja
  Idealna ishrana - pdf prezentacija
 • provodite više vremena sa svojom djecom - to je namjera svim roditeljima, ali mnogima to ne uspijeva. Ako osvijestite važnost toga i upustite se u bolje organiziranje svog vremena, uspjet ćete. Mic po mic, par minuta više danas, desetak sutra, pola sata više idući tjedan - nakupi se. Nije samo bitno kako provodite vrijeme zajedno, nego i koliko. Makar ih samo gledali na nekom natjecanju ili predstavi, znat će da ste bili tu za njih i moći će to cijeniti.
 • doručkujte zajedno - iako je to najvažniji obrok u danu, mnogi ga preskaču ili jedu na brzinu. Započnite dan sa svojom djecom kako treba - uz zdravu hranu, dnevno planiranje i zezanciju. Znanstvena istraživanja pokazuju da djeca koja uredno doručkuju imaju bolje ocjene i vladanje nego djeca koja ga preskaču. Kao roditelj koji sa svojom djecom lijepo doručkuje, možete utjecati na to. Pritom iskoristite to vrijeme da se povežete sa svojom djecom umjesto da čitate poštu ili novine.
 • ukazujte stalno na pozitivnu stranu svega - razvijajte pozitivne misli i osjećaje kod svoje djece tako da im ukazujete na dobre strane svega pa i onog što im se loše događa u životu. Na taj način će se razviti u osobe pune optimizma i dovoljno mudre da iz svake situacije izvuku samo najbolje.
 • priznajte kad ste krivi - ova vrsta komunikacije izgrađuje povjerenje i poštovanje. Pokazujući poniznost i pravednost, učite svoju djecu ovim prijeko potrebnim vrlinama.
 • izgradite zahvalnost kao naviku - prvo kod sebe, a onda kod svoje djece. Biti zahvalan jedna je od ključnih vrlina na putu blagostanja. Provoditi vrijeme u zahvalnosti i za svaku najmanju blagodat u životu znači imati manje vremena za kukanje, ogovaranje, kritiziranje i okrivljavanje - to su poroci koji krče put prema blagostanju. To je tajna onih koji, da tako kažemo, žive na sunčanoj strani ulice. Zahvalnost stvara pozitivne vibracije, pozitivno razmišljanje i osjećanje, stimulira hormon zadovoljstva seratonin i tako nas magnetizira da zračimo i privlačimo pozitivnosti u svoj život. Budite dobra majka i podučite ovo svoju djecu tako da i sami to prakticirate. Započnite i završite svoj dan zahvalnim mislima i riječima te u svakoj nezahvalnoj situaciji pokušajte neći neku lekciju, neki dar, zbog kojeg možete biti zahvalni. Ako Vaša djeca budu to prakticirala od malih nogu, stvorila odtoga naviku i dio svog karaktera, nema kraja njihovim mogućnostima. 
  Ako ste u situaciji da vidite samo sve crno, podsjećamo Vas da milijuni ljudi širom svijeta nemaju krov nad glavom, nemaju vid ili sluh ili noge ili ruke, nemaju za kruh, milijuni nemaju koga da ih voli, milijuni žive u ratnoj zoni i da ne nabrajamo, pa prema tome možete biti zahvalni što imate mir u zemlji, krov nad glavom, što za jesti, nekog tko Vas voli, zdravlje koliko-toliko... Malo pomalo, s takvim pogledom na svijet, imat ćete sve više i više razloga da budete zahvalni. 
  Čarobni štapić zahvalnost »
 • ne kritizirajte djecu nego njihovo ponašanje - na taj način omogućavate djetetu da održi svoje dostojanstvo ukazujući na to da nije problem u njemu/njoj nego samo u njegovom/njenom ponašanju koje je lako promijeniti. Pokušajte što manje kritizirati a što više utjecati na promjenu svojim uglednim primjerom.
 • postanite obožavatelj svoje djece - pokažite svojoj djeci kako ste njihov najveći "fan" (obožavatelj), umjesto da ih stalno kritizirate i podučavate. Ako su dobri u nekom sportu, nekom umjetničkom izričaju, ili nečem sasvim desetom, pružite im potpunu podršku, ohrabrujte ih i pokažite svoje oduševljenje postignutim.
 • ako su djeca postala zločestija nego inače, potrebno je uvesti strogoću. Mnogi roditelji griješe kad previše popuštaju djeci i dozvaljavaju im da zabušavaju i rade po svom. Kad-tad im se to obije o glavu kroz razmaženost, lijenost, nediscipliranost, prkos i slično. Biti bolja majka znači biti majka, a ne prijateljica. Biti bolji tata znači biti tata, a ne prijatelj. Uvedite nova pravila tako da im objasnite zašto su ona potrebna i dobra.
 • pronađite mjeru u kontroli svog djeteta – dobri roditelji čvrsto kontroliraju svoju djecu, postavljaju pred dijete određene zahtjeve i određuju pravila, jasno pokazujući tko je „glavni“ a potom nadziru njegovo ponašanje kako bi osigurali da se zadanih pravila dijete pridržava. Međutim, prečvrsta kontrola djetetova ponašanja, bez mogućnosti slobodnog izbora, može dovesti do zavisnosti, nesamostalnosti, nepovjerenja u vlastiti identitet i ideje, smanjenih ambicija i potisnutog neprijateljstva kod djeteta. S druge strane, preblaga kontrola također nosi svoje mane. Da bi se dijete razvilo u uravnoteženu i zrelu ličnost, ono zahtijeva određen stupanj slobode i slobodnog izbora ali i određenu strukturu s nizom postavljenih pravila ponašanja u društvenim odnosima.
 • odgajajte svoju djecu kod kuće – ulica, tuđi domovi i javna mjesta nisu mjesta na kojima ćete opominjati dijete, ili ga udarati kako biste ga naučili onome što ste trebali ranije i u okružju doma. Vikanje i odgajanje djeteta na ulici govori više o roditelju nego o djetetu. Osim toga, ne očekujte da Vam vrtić, škole, bake i djedovi i drugi odgajaju vašu djecu. To je Vaš posao i ako su Vam djeca neodgojena, to je Vaša krivica a ne djetetova. Izaberite pravo vrijeme i mjesto za odgoj, i ne služite se izgovorima, jer na kraju krajeva, izgovori su samo izgovori i ništa drugo. Ne zavaravajte se i učinite i više nego što mislite da je u Vašoj moći kako biste preuzeli odgovornost za ponašanje vlastitog djeteta. Sve je stvar preuzimanja odgovornosti ».
 • ne tucite djecu - 8 boljih rješenja od batina »
 • doskočite stresu - znanstvenici tvrde da 95% svih zdravstvenih problema, a time i svih drugih, uzrokuje stres. Dalje tvrde da stresno stanje nije posljedica vanjskih faktora nego unutarnjih, jer različiti ljudi reagiraju različito na iste stresne situacije, pa prema tome, uzrok je u stavu, a ne u uvjetima. Izbjegnite stresne situacije, preduhitrite ih prethodno se osnažujući - Život bez stresa.
 • budite dosljedni u odgoju – dijete roditelja čije ponašanje nije dosljedno (npr. u određenoj situaciji ga jednom kažnjavaju, a drugi put mu dopuštaju jer su umorni) ne znaju što se smije, a što ne smije, što je ispravno, a što nije, zbunjeni su, nesigurni te sumnjaju u roditeljsku autentičnost.
 • čitajte savjete Životne škole. Predbilježite se za primanje e-magazina Životne škole kako biste uredno svaki mjesec primali top savjete i poklone.
 •  

http://www.zivotna-skola.hr/clanci/bolji-roditelj.html

 

 

10  ZLATNIH PRAVILA ODGOJA DJECE

Svatko od nas teži tome da bude što bolji roditelj svom djetetu. Svako dijete je individua i svaki odnos između  roditelja i djeteta je različit pa vrlo često nema smisla slijepo se držati nekih univerzalnih savjeta. Ipak, postoje neka „pravila“ kojih bi se svaki roditelj kojem je stalo do dobrog odnosa s djetetom trebao pridržavati....



1. Nikada ne udarajte svoje dijete!

Svaki roditelj zna kako ga dijete može izludjeti i dovesti u situaciju kada poželi udariti ga po guzi, no nemojte si dozvoliti da to doista i učinite. Maknite se od djeteta, umijte se hladnom vodom, vrištite u jastuk... Pokušajte potrošiti nakupljenu negativnu energiju na drugi način koji ne ugrožava vaše dijete. Zašto ne udarati? Mnogo je razloga. Udaranjem djetetu šaljete one poruke koje mu vjerojatno nikada ne biste htjeli usaditi – da je u redu udariti slabijeg od sebe, da je u redu udariti osobu koju voliš, da je u redu udariti kad ne znaš miroljubivi izlaz iz situacije, da je u redu primijeniti fizičku silu, da se roditelje "sluša" zbog straha... Neka vaš autoritet nad djetetom, koji je neosporno potreban, počiva na ljubavi, a ne na strahu. Zadnje, ali ne i najmanje važno – u našoj je državi udaranje djece kažnjivo zakonom.

2. Poštujte dijete!

Vaše dijete, ma koliko malo bilo, ima svoju osobnost, interese i želje. Iako je maleno, ono je također ljudsko biće koje zahtijeva odnos pun ljubavi i uvažavanja. To ne znači da mu morate ispunjavati svaki prohtjev, ali biste ga trebali pustiti da slobodno izrazi svoje želje, iako će neke od njih možda biti odbijene. Ne ismijavajte ga, ne umanjujte njegove strahove ili dvojbe, nikada ga ne vrijeđajte niti omalovažavajte. Nikada nemojte smetnuti s uma da to maleno biće ima svoj integritet koji vi niti itko drugi ne smijete narušavati.

3. Igrajte se s djetetom.

Vašem djetetu potrebno je vrijeme koje provodite u igri. Ne morate se igrati satima, stručnjaci tvrde kako je dovoljno i pola sata dnevno, ali to mora biti vrijeme u kojem vas neće prekidati zvonjava mobitela i tijekom kojeg nećete paralelno kuhati ručak. Najbolja je „floortime“ metoda - spustite se s djetetom na pod, igrajte se figuricama, crtajte, napravite cestu i vozite autiće, gađajte se jastucima, škakljajte, vježbajte, pjevajte, plešite, modelirajte... Slijedite dijete i njegove želje i budite sigurni da će takva potpuno predana igra napuniti vašem djetetu baterije!

4. Komunicirajte.

Pokažite iskren interes za ono što dijete radi, razgovarajte o njegovim razmišljanjima, osjećajima i svakodnevnici. Pričajte mu i vi o tome što ste vi radili, što volite i ne volite... Malo dijete učite verbalizaciji osjećaja kako bi kad malo odraste moglo točno detektirati svoje osjećaje i naučiti nositi se s njima na pravilan način. Dopuštajte mu da samo iskomunicira svoje želje i potrudite se što češće mu davati mogućnost izbora. Sve objašnjavate i pričajte od najranije dobi – naravno, kada dijete jednom počne pričati, ne zaboravite ga i slušati.

5. Budite iskreni prema djetetu.

Većina djece gotovo instinktivno osjeti kada ih roditelji „muljaju“. Izbjegavajte takav odnos i od početka budite iskreni prema djetetu. Uvijek mu govorite istinu o važnim događajima, promjenama i slično, ma kako škakljiva pitanja mogla biti, jer dijete instinktivno osjeća kad mu nešto tajite, ali ne zna dokučiti i protumačiti što se dogodilo. Roditeljska je obveza reći djetetu istinu na njemu prihvatljiv i razumljiv način, uz činjenice i bez pretjerivanja s detaljima te onoliko koliko za svoju dob može prihvatiti.

6. Hvalite dijete.

Pohvala je daleko učinkovitija od kazne. Dokazano je da su djeca sklona ponavljati ono ponašanje za koje su nagrađena, makar to bilo samo u obliku pohvale. Nemojte se bojati da biste mogli stvoriti malog egomanijaka , jer se to neće dogoditi. Pokušajte izbjegavati kažnjavanje i pridavanje pažnje neželjenim oblicima ponašanja, već se u potpunosti fokusirajte na pozitivne stvari koje je dijete učinilo. Na kraju svakog dana prisjetite se jedne dobre stvari koje je dijete taj dan napravilo (podijelilo igračke s drugim djetetom, pojelo cijeli ručak, pospremilo igračke...) i pohvalite ga. Neki roditelji vole nagraditi dijete putem „smješka“ – nasmijanog lica koje nacrtaju na papiru i stave na zid. Ako vam se ta ideja sviđa, možete je isprobati i dogovoriti s djetetom da će za 5 dobivenih smješka zaraditi privilegiju da mu kupite neku sitnicu.

7. Vjerujte svojim instinktima.

Čini vam se da je dijete bolesno, no rodbina vam govori da paničarite. Imate osjećaj da ste nečim povrijedili svoje dijete, ali sestra vam tvrdi kako umišljate. Ne dajte se smesti. Roditelji najbolje poznaju svoje dijete i mogu predosjetiti ako nešto ne valja. Ne potiskujte svoje instinkte i dopustite im da budu vodič pri vašim postupcima i odlukama.

8. Budite dosljedni.

Nije uvijek lako, ali je dugoročno jedino isplativo. Većina roditelja padne u zamku popuštanja da bi (kratkoročno) riješili neki problem – na primjer, kažete djetetu da mu nećete kupiti neku igračku, no na kraju mu, nakon njegovog polusatnog vrištanja, plakanja, moljenja i kumljenja – tu igračku ipak kupite. Srežite takve situacije u startu – čim vidite da će doći do neke konflikte situacije, odmah se upitajte hoćete li na kraju popustiti pod pritiskom. Ako hoćete, onda je bolje da popustite odmah. U suprotnom djetetu šaljete poruku da ćete uvijek promijeniti svoju odluku ako se ono dovoljno potrudi i gubite kredibilitet. Odvojite bitno od nebitnog i ne inzistirajte na stvarima koje vam nisu doista važne.

9. Brinite za djetetovu sigurnost.

Ako imate malo dijete koje puže ili prohodava, obavezno zaštitite sve utičnice. Oštre rubove zaštite sigurnosnim silikonskim navlakama te uklonite sve opasne stvari (upaljače, noževe, sredstva za čišćenje) izvan mjesta na kojima ih dijete može dosegnuti. Djecu sve dobi uvijek vozite u odgovarajućoj autosjedalici, odnosno neka veća djeca uvijek budu zavezana sigurnosnim pojasom. Od malena ih učite da cestu prelaze isključivo na pješačkom prijelazu kada je upaljeno zeleno svjetlo, a manju djecu učite da vas, kad hodate uz cestu, obavezno drže za ruku.

10. Pazite na djetetovu prehranu.

Nije nužno da hranu za djecu kupujete isključivo u dućanima sa zdravom hranom, no poželjno je težiti uravnoteženoj prehrani, izbjegavati lošu hranu, a slatkiše umjereno dozirati. Dakle, djetetov jelovnik treba se temeljiti na voću, povrću, žitaricama, mliječnim proizvodima i ribi ili mesu, a hranu poput pašteta, hrenovki, grickalica, jela prženih u puno ulja poput prženih krumpirića te instant hranu (juhe iz vrećica i slični gotovi proizvodi) djeca bi trebala u potpunosti izbjegavati. Ako vaše dijete ipak jede takve namirnice, potrudite se svesti ih na što manju mjeru i obogatiti mu jelovnik primjerenijom hranom. Ne zaboravite da se prehrambene navike stvaraju u najranijem djetinjstvu te da su vodeći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj bolesti krvožilnog sustava, koje su nerijetko usko povezane s lošom prehranom. Dajte u startu svom djetetu mogućnost da doživi duboku starost.

http://www.roditelji.hr/beba/zdravlje-i-prehrana/zlatna-pravila-odgoja-djece.html

Tražilica



Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Dnevni tisak


Obrazovni časopisi


Školstvo


Brojač posjeta
Ispis statistike od 13. 2. 2011.

Ukupno: 163631
Danas: 2

Dokumenti




preskoči na navigaciju